Pages

visit my other blog :

Monday, April 4, 2011

Giveaway : Bagaimana Menggalakkan Anak Membaca Buku


Kaedah Penyertaan :
  • Sertakan sekeping gambar anak anda dengan buku
  • Tuliskan bagaimana anda merangsang atau menggalakkan anak anda membaca buku
  • Namakan alat bantu mengajar yang anda gunakan untuk mendapat seorang anak yang minat membaca
Syarat lain :
  • Anak berusia 9 tahun dan ke bawah
  • Letakkan link blog ini dalam bloglist blog utama anda, sila nyatakan blog utama anda di dalam entry penyertaan
  • Letakkan link blog penaja hadiah utama dalam bloglist blog utama anda dan follow R.U.M.A.H.K.A.M.I
  • Letakkan gambar rasmi giveaway ini di dalam entry dan di sidebar anda dan pastikan di linkkan ke entry giveaway ini.
  • Tinggalkan link penyertaan anda di dalam kotak komen dalam entry ini
Blog utama saya: http://yatiechomeyl.blogspot.com/
====================================================================

My little angel, Baby SN sekarang ni dah kenal huruf A-Z di usia dia 21 bulan. Walaupun bunyi pelat lagi, tapi bila I tunjuk alphabet kat dia memang dia boleh baca excellently. In fact sekarang ni, pantang nampak je alphabets kat mana2, be it on a billboard, signboard, kulit buku mommy/daddy, dalam TV, banner tepi jalan dan mana2 yang dia nampak huruf; mesti dia akan stop untuk baca alphabet tu satu persatu.


+- (video): SN baca A-Z ~ 1 tahun 10 bulan -+
*learning session kat dapur sambil mommy masak, sambil SN belajar*



Sempena nak join
Giveaway : Bagaimana Menggalakkan Anak Membaca Buku, I would like to share some tips that might be helpful to other parents on how to encourage baby's interest into reading as well as to make them stay focus during the learning process. Please take note that I'm not an expert in child developmental psychologist, I'm just sharing these tips based on how I've been practicing it to my son.

1) Jadikan sesi membaca menyeronokkan dan tiada tekanan
• baby will respond much better to game oriented activities and very brief reading sessions.

• Membaca sambil bermain. Jangan sesekali paksa dia tapi bila nak ajak belajar, mommy/daddy kena buat bagi baby rasa excited nak belajar.
• Make the learning session fun for the baby

2) Sediakan persekitaran yang sesuai untuk anak membaca dan belajar
• seeloknya sediakan kerusi + meja + alatan untuk dia belajar
• I pernah share tentang macamana menyediakan persekitaran kondusif di rumah. Kalau tak pernah baca, try klik link ni
Menyediakan persekitaran yang kondusif untuk anak2 belajar di rumah ~ aplikasi Montessori Method


+- sambil tengok educational DVD, sambil jugak ada Alphabets Board (that yellow toys) kat tepi, dan jugak kertas untuk menulis. Tak lupa, buah-buahan untuk makan masa belajar gatai -+

3) Kurangkan segala gangguan persekitaran
• tutup segala mak nenek TV, laptop, radio and etc
this way we can also teach baby that study time takes place without the television.

4) Pelbagaikan aktivit
• Pelbagaikan aktiviti, semua benda boleh jadi educational toys.
• Tak semestinya kena ada educational toys mahal2 baru boleh buat dia belajar/membaca. Buat sendiri pun takpe, asalkan menarik di pandangan mata baby.

5) VPelbagaikan alatan bantu mengajar/membaca
• Sediakan buku cerita banyak2 takpe, biarlah dia nak belek2 je laju2. Mula2 dulu baby SN pun gitu jugak, tapi lama2 dia faham lah yang buku tu untuk di baca. Sekarang ni, dia sendiri akan ambil buku dan suruh mommy/daddy baca kan untuk dia.


http://3.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TUas4sCcn3I/AAAAAAAAKE0/MP-HlkivUH4/s1600/DSC_0022.JPG
+- eceh, siap ternganga2 mulut baca buku -+

• Kalau dia boring baca buku cerita, bagi pulak toys. Sambil baby bermain, kita boleh ajar jugak. Contohnya kalau dia main kereta, kita boleh cakap; " This is a car. It is a black car. This car is small". . Buat banyak2 ayat yang sebut perkataan "car" tu.

6) Mood yang baik

• Mulakan sesi belajar masa mood mommy & baby sama2 elok.
• Kalau tengah hangen satu badan, seeloknya bagi cool down dulu. Avoid launching sessions when you are angry, upset, or when baby is moody and whiny.

7) Regular basis

• Baby SN stay kat nursery dari pukul 9pg-6 ptg. So, learning session with mommy/daddy can only be at night, after dinner. Kat nursery, memang teacher dia tak ada ajar alphabets; so memang dia kenal A-Z solely from the learning process at home.

• Peruntukkan 15-30 minit masa setiap hari, jangan lama sangat sebab takut dia boring. Seeloknya buat pada masa yang sama setiap hari so that baby akan tahu bila masa untuk belajar, dan bila masa nya untuk main.
• bukan setakat baby nak kena stay focus, mommy pun kena focus sekali. Jangan masa tengah ajar anak, sambil2 tu jugak tangan sibuk nak main FB lah, blog lah
gatai eheh

8) Sentiasa berfikiran positif

• Jangan mudah nak give-up kalau kita rasa macam apa yang kita ajar tu, baby tak ingat pun. Kadang2 diorang memang faham, cuma tak tahu macamana nak express it properly. Jangan lah baru ajar seminggu, dah expect baby untuk pandai tulis karangan terus kan! gatai LOL.

9) Hargai usaha anak

• Setiap kali dia berjaya baca dengan sendirinya, bagi tepukan dengan over dan pujian melambung supaya dia excited nak belajar lagi lepas ni.


I guess itulah sedikit sebanyak tips yang I nak kongsikan dengan other parent out there. Ini ialah cara yang I guna untuk mendidik sifat suka membaca pada anak I dan juga untuk pastikan dia sentiasa fokus. Selain dari tu, I juga amalkan makan supplement omega 3 sejak usia kandungan I 4 bulan (sewaktu mengandungkan baby SN). Getting enough omega 3 fatty acids during pregnancy is important to help your baby’s nervous system to develop healthily, prevent you from getting heart disease and can lead to a brainier baby.


As for now, I provide him Scott Emulsion once or twice a week.
Scott's Emulsion is rich in cod liver oil which is a natural source of Vitamin A & D, calcium and phosphorus. I start bagi dia minum ni sejak dia umur 1 tahun 2 bulan. I'm not sure adakah pengambilan omega 3 fatty acids dan juga scott emulsion ni betul2 menyumbang ke arah perkembangan otak anak I, but it's worth trying kan. Kiranya ini sebahagian usaha yang I lakukan untuk memastikan anak I stay healthy and intelligent.

=================================================================================

P/s untuk Kak Pija : Gambar yang di pertaruhkan untuk GA ini ialah gambar yang baby SN ternganga mulut baca buku tu. Gambar lain sekadar iringan penyedap entry semata-mata hehe.



4 comments:

transformed housewife said...

Knur tag Tie utk Giveaways. tengok kat crazyabtcontests.blogspot.com

Sitisifir10 said...

Fuh....tumpang ternganga tengok entry ni! MAntoppp

yatie chomeyl said...

k/nur : OK, will do

k/pija : tutu mulut tu,lamo masuk lalat key ehehe

transformed housewife said...

http://taufikmaria.blogspot.com/2011/04/ga-to-manis2madu-luckys-follower.html

tu so lg GA hok bulih Ti masuk.

DISCLAIMER