Pages

visit my other blog :

Tuesday, February 28, 2012

Contest & Giveaway Ibu SIhat Anak Riang - 1

My little angel, Baby SN dah mula kenal huruf A-Z di usia dia 21 bulan. Walaupun bunyi pelat lagi, tapi bila I tunjuk alphabet kat dia memang dia boleh baca excellently.




+- (video): SN baca A-Z ~ 1 tahun 10 bulan -+
*learning session kat dapur sambil mommy masak, sambil SN belajar*

Alhamdulillah, as a mommy I feel thankful to Allah for giving my baby a healthy body and a brilliant mind in his early age. Few of my friends were asking on some tips to encourage baby's interest into reading as well as to make them stay focus during the learning process.

http://1.bp.blogspot.com/-q0KRuLw2h2M/TYtKMZregrI/AAAAAAAAKao/zIzQSJtBXoU/s1600/tips.jpg
So today, I would like to share some tips that might be helpful to other parents on how to encourage baby's interest into reading as well as to make them stay focus during the learning process. Please take note that I'm not an expert in child developmental psychologist, I'm just sharing these tips based on how I've been practicing it to my son.


Tips to teach ABC to baby
(1) Alphabets Decor 
► lekat kertas ABC kat tempat yg dia selalu main, so that dia familiar dgn huruf2 tu.
► Kat rumah ni, I lekat kan ABC chart dalam bilik toys, bilik tidur dan juga bilik mandi. Kiranya pandang mana2 pun, baby akan nampak alphabets je la sengihnampakgigi 
eheh.




http://1.bp.blogspot.com/-1qEB2SscbBQ/TZACeQrJt7I/AAAAAAAAKbQ/Oy1mcl8YfvY/s1600/blog2.jpg


+- ABC di mana2 sahaja sengihnampakgigi  ngeeee -+



(2) Alphabets song
► I pasang video yang ada lagu ABC sejak my baby umur 3 bulan. Bila kita selalu pasang, he'll get used with the alphabets and the sounds dan lama2 dia akan ingat dan kenal dengan sendirinya.
► Masa pasang video/lagu tu, jangan tinggalkan baby sorang2. Lebih baik kalau kita sama2 nyanyi dengan baby, pronounce clearly supaya dia akan lebih senang nak sebut juga nanti.
► Contoh video ABC songs untuk baby --> sini, sini, sini, dan sini.


(3) Alphabets blocks
►ada banyak educational toys untuk bayi yang ada alphabets. Kalau boleh beli educational toys instead of mainan biasa, sebab sambil bermain bayi kita boleh belajar. Tak semestinya beli yang mahal, yang penting ada huruf ABC tu untuk baby belajar.
► Kita boleh main banyak games guna blocks tu, such as making new words, unscrambling words, sorting the consonants and vowels and etc.
► Contoh alphabets blocks macam yang di jual oleh Mama Mia (Siti)--> sini dan sini



(4) Edible alphabets
► beli biskut yang ada alphabet tu, or kalau rajin boleh jugak bentukkan nasi tu mengikut bentuk huruf.
► sambil makan, baby akan dapat belajar mengenal huruf. Sambil2 tu cakap2 lah dengan baby, "mommy makan huruf A", "daddy makan huruf B", "baby makan huruf C"...contohnya.


(5) Alphabets flashcards
► guna flashcards yang berwarna warni untuk menarik perhatian baby.

►kalau boleh biar baby tu sendiri yg pick-up kad/flashcards yg dia suka, jangan paksa2 dia pilih ikut turutan; let him explore.


Tips to make baby stay focus
 
1) Make it fun and pressure-free
• baby will respond much  better to game oriented activities and very brief reading sessions.

• Belajar sambil bermain. Jangan sesekali paksa dia tapi bila nak ajak belajar, mommy/daddy kena buat bagi baby rasa excited nak belajar.
• Make the learning session fun for the baby





http://3.bp.blogspot.com/-7XdOsdj4xwA/TZACeipmKYI/AAAAAAAAKbY/Ns89jYm8kug/s1600/blog2-1.jpg


+- Left pic: Alphabets bus yang boleh nyanyi2 dan cakap2. -+
+- Right pic: belajar ABC guna iPhone -+



2) Prepare the learning environment
• seeloknya sediakan kerusi + meja + alatan untuk dia belajar
• I pernah share tentang macamana menyediakan persekitaran kondusif di rumah. Kalau tak pernah baca, try klik link ni
Menyediakan persekitaran yang kondusif untuk anak2 belajar di rumah ~ aplikasi Montessori Method







+- sambil tengok educational DVD, sambil jugak ada Alphabets Board (that yellow toys) kat tepi, dan jugak kertas untuk menulis. Tak lupa, buah-buahan untuk makan masa belajar gatai  -+



3) Minimize distractions
• tutup segala mak nenek TV, laptop, radio and etc
this way we can also teach baby that study time  takes place without the television.

4) Variation of activities
• Pelbagaikan aktiviti, semua benda boleh jadi educational toys.
• Tak semestinya kena ada educational toys mahal2 baru boleh buat dia belajar. Buat sendiri pun takpe, asalkan menarik di pandangan mata baby.



5) Variation of tools
• Sediakan buku cerita banyak2 takpe, biarlah dia nak belek2 je laju2. Mula2 dulu baby SN pun gitu jugak, tapi lama2 dia faham lah yang buku tu untuk di baca. Sekarang ni, dia sendiri akan ambil buku dan suruh mommy/daddy baca kan untuk dia.





http://3.bp.blogspot.com/_c3es7FyunLI/TUas4sCcn3I/AAAAAAAAKE0/MP-HlkivUH4/s1600/DSC_0022.JPG


+- eceh, siap ternganga2 mulut baca buku -+



• Kalau dia boring baca buku cerita, bagi pulak toys. Sambil baby bermain, kita boleh ajar jugak. Contohnya kalau dia main kereta, kita boleh cakap; " This is a car. It is a black car. This car is small". . Buat banyak2 ayat yang sebut perkataan "car" tu. 

6) Good mood

• Mulakan sesi belajar masa mood mommy & baby sama2 elok. • Kalau tengah hangen satu badan, seeloknya bagi cool down dulu. Avoid launching sessions when you are angry, upset, or  when baby is moody and whiny. 

7) Regular basis

• Baby SN stay kat nursery dari pukul 9pg-6 ptg. So, learning session with mommy/daddy can only be at night, after dinner. Kat nursery, memang teacher dia tak ada ajar alphabets; so memang dia kenal A-Z solely from the learning process at home.
• Peruntukkan 15-30 minit masa setiap hari, jangan lama sangat sebab takut dia boring. Seeloknya buat pada masa yang sama setiap hari so that baby akan tahu bila masa untuk belajar, dan bila masa nya untuk main.
• bukan setakat baby nak kena stay focus, mommy pun kena focus sekali. Jangan masa tengah ajar anak, sambil2 tu jugak tangan sibuk nak main FB lah, blog lah gatai 
eheh

8) Stay positive

• Jangan mudah nak give-up kalau kita rasa macam apa yang kita ajar tu, baby tak ingat pun. Kadang2 diorang memang faham, cuma tak tahu macamana nak express it properly. Jangan lah baru ajar seminggu, dah expect baby untuk pandai tulis karangan terus kan! gatai  LOL. 

9) Acknowledged his effort and achievements

• Setiap kali dia berjaya achieve something, bagi tepukan dengan over  dan pujian melambung supaya dia excited nak belajar lagi lepas ni.



I guess itulah sedikit sebanyak tips yang I nak kongsikan dengan other parent out there. Ini ialah cara yang I guna untuk mendidik sifat suka membaca pada anak I dan juga untuk pastikan dia sentiasa fokus.    


Selain dari tu, I juga amalkan makan supplement omega 3 sejak usia kandungan I 4 bulan (sewaktu mengandungkan baby SN).  Getting enough omega 3 fatty  acids during pregnancy is important to help your baby’s  nervous system to develop healthily, prevent you from  getting heart disease and can lead to a brainier baby.


As for now, I provide him Scott Emulsion once or twice a week.
Scott's Emulsion is rich in cod liver oil which is a natural source of Vitamin A & D, calcium and phosphorus. I start bagi dia minum ni sejak dia umur 1 tahun 2 bulan. 


I'm not sure adakah pengambilan omega 3 fatty acids dan juga scott emulsion ni betul2 menyumbang ke arah perkembangan otak anak I, but it's worth trying kan. Kiranya ini sebahagian usaha yang I lakukan untuk memastikan anak I stay healthy and intelligent. 

==============================================================================

  1. Post ini adalah untuk penyertaan Contest & Giveaway Ibu Sihat Anak Riang ini dianjurkan oleh Keluarga Ibu 3A, dan diTAJA oleh Islamic Books for Kids , SNUUS ~ Where Beauty,Health and Fashion collideDe’Chantique butik dan Take me Home serta Amira Studio"
  2. dan lengkapkan ayat ini "Saya berminat untuk memiliki buku (What Do We Say) dari FB Islamic Books for Kids.




  Amira Studio





4 comments:

kakyong said...

post yg sgt informatif.. patut letak kat main blog.. ramai boleh baca & mengambil manafaatnya..

anak2 memang ada phase tersendiri, .. kakyong skrg ni masih tak putus asa utk Anis.. dah 2 bulan sekolah, masih tak kenal semua huruf... dia susah nak fokus.. beza sgt dgn aliya, kdg2 aliya yg ajarkan kakak dia..

yatie chomeyl said...

dah pernah share entry ni kat blog utama, kak yong cakap boleh recycle entry sedia ada..sebab tu repost kat blog contest ni pulak :)

Faryza said...

betul2.. ni dh penah post.. komen sy pun ada..
kak yatie..
amir dh pandai baca ABC..sampai Z.. sekrang tgh kenal hurup .. tq for ur post... nk ajar menulis je susah skit.. bg pensil n kertas nk gak conteng atas lantai..huhuhu

Puan Kutu said...

perkongsian yg sgt bagus..suka sgt entri nie..:)

DISCLAIMER